MEMORIA                                                                                  

CAMBIO DE ESCALA. BIBLIOTECA Y AYUNTAMIENTO. YEBES

Arquitecto: Alejandro Gómez (ABestudio)+Héctor Torres

Situación: Yebes, Guadalajara, España

 

Cliente: Ayuntamiento Yebes

Año / Estado: 2012

Programa: Biblioteca y Ayuntamiento

Superficie: 

Colaboradores: 

The first project decision is to free up the plot in order to allow for future expansions to happen and at the same time create a small urban forest. The buildings proposed are enclosed within a 4 meters height wall; only two elements raise above it: the first floor of the Town Hall, which has a strong horizontal emphasis, and a vertical screen for projections which is announcing the Cultural Center. Both elements have a height similar to the one of the housing blocks across street; thus the views are preserved.
The long enclosing wall is interrupted in the middle where it leads to a central square that serves as a prelude to the Town Hall and the Cultural Center and at the same time it is a buffer to the urban park.
Through this strategy the transition between the built and the natural environment is solved on a smooth way.
On one side of the new square, the Town Hall is housed in a volume whose horizontal emphasis is the result of the folding of just one plane. The path of the sun throughout the day determines the layout of the holes in the volume so that it is ensured direct natural lighting in all levels.
On the other hand, the Cultural Center is configured throughout a dihedral that allows the projection of images on its vertical face, while in the horizontal one contains the elements of harnessing solar energy. The square acquires a double condition: it is a place for social gatherings and also for culture venues. The natural light is introduced in the building mainly through a series of cracks in the ceiling created by using “V” beams of 1.50 m thick that integrate solar panels and avoid the use of intermediate supports. These beams will provide a uniform natural lightning to the library space, which at the same time will be open to a courtyard in one of its sides.
For the second stage of the competition, the proposal takes into account the future auditorium. It is designed as a circular volume, transparent and with multiple access. It is a multipurpose piece dedicated to culture and integrated with the new urban forest.

IMAGENES

1/1

1/1
    • Black Instagram Icon