MEMORIA

Arquitecto: Alejandro Gómez+Begoña López (ABestudio)

Situación: Vallecas, Madrid, España

 

Cliente: Empresa Municipal Vivienda Suelo Madrid

Año / Estado: 2011 - 1er PREMIO. En construcción

Programa: 142 viviendas y garajes

Superficie: 

Colaboradores: Héctor Torres + Juliane Haider

 

                          Dirtec, Etesa Estructuras, SI Architects

Fotografías: 

The project answers a competition call for minimum housing for young people in Madrid. The project is seen as a three-dimensional checkerboard formed by minimum housing units which are subtracted in the central part of the building. There is located the single core of vertical communication and a series of hanging gardens that are located on each floor. These green spaces allow the establishment of a community relationship among neighbors and bring them vegetation closer. The gardens are interconnected through a sequence of intertwined double heights, as if they were balconies where captivated Juliets will show up to the song of a troubadour.
All units face either east or west and they are accessed through corridors with lots of natural light. Each unit has approximately 40 m2. They are composed by clustering the wet areas (kitchen and rest room) next to the corridor wall, so that the access to any kind of installation repair can be made from the corridor itself. The living room has 20,00 m2 and gives access to almost two equal spaces: one inside area (the bedroom) and an outdoor one (the balcony). By using this layout it allows that a single sliding wooden wall, 3.25 m long, can close the bedroom during the daytime; thus opening the house to the outside; or close the balcony area, thus opening the bedroom to the living room. Just with the movement of a single wall the apartment becomes differentiated by day or night. In addition, that wall also allows to be folded on itself and then it transforms the house into an open single space.
Starting over a concrete plinth that will build the ground floor; the building would be constructed with a reinforced concrete structure and a façade of white brick, using wooden lattices that will partially cover the balconies of each house. The hanging gardens will be lined with ceramic material in different shades of the same color, causing glares and reflections that will differentiate the outside and inside parts of the building.

JULIETA. 142 VIVIENDAS Y GARAJES EN MADRID. 1er PREMIO

IMAGENES

1/1
    • Black Instagram Icon