MEMORIA                                                                                  

REHABILITACIÓN Y RENOVACIÓN PAISAJE. INVASIÓN NATURAL. 1er PREMIO

Arquitecto: Héctor Torres + Manuel Galian 

                  Julio Muñoz Jaime Traspaderne

Situación: Fuerte de la Concepción-Ciudad Rodrigo,

 

                 Salamanca, España

 

Cliente: Privado

Año / Estado: 2008 - 1er PREMIO

Programa: Urbanismos y Paisaje

Superficie: 

Colaboradores:

The analysis of the Fuerte de la Concepcion environment awakens our interest in the changes that abandonment has made on it. It is also interesting how the ruin is located within nature and the bucolic non finite of the place works as a starting point for the project. The proposal seeks to be a catalyst which will reaffirm and strengthen the relationship between the architectural ruins and the nature that has invaded all scales.
The proposal will recover the old paths and build new elements that will allow to accommodate a hotel and recreational program. In order to achieve this, the following strategies are planned:
The project will solve the access and connections between elements, creating spaces for staying and at the same time, melting the boundaries of the place, without changing the sensations produced by the main spaces, the courtyard, the pit or the covered road.
As a second strategy, the project will recover the materials found during the process and it will give back their value.
The project will use natural elements to characterize the given spaces, minimizing the ecological impact, and keeping the identity.
The space of the pit is one of the major characteristic points of the fortification. The aim is to adapt this nature to the path, while allowing full accessibility to the “revellines” space, which is in fusion with nature. The courtyard will be the heart of the project and the area where most activities will take place. From its inside we will perceive the character of the fortification and by accessing to the roof we will understand the entire landscape and the relationship the ruins have with the environment.
In the so-called “covered way” we can clearly see the direction that gives orientation to the project, making it look to the area’s most important sights. From here, the highlights are located in the surrounding landscape whose orientation matches the path from where the most intense and destructive attacks came in the past. These features allow that in this way, the visitor can understand the main concept of the project which is to merge nature as an invader of what was once a military architecture piece, opening the space to the landscape and taking a more natural character.

IMAGENES

1/1

1/1
    • Black Instagram Icon